Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek heeft zijn geliefdheid voor een groot deel te danken aan het feit dat de hypotheek de laagste maandlasten biedt. De hypotheeklasten zijn zo laag door het gebrek aan aflossing op de hypotheekschuld. Je betaalt alleen de hypotheekrente. Een aflossingsvrije hypotheek is echter wel een levenslange hypotheek, tenzij je de hypotheek aflost door woningverkoop. De hypotheek hoofdsom zal blijven bestaan zolang je het huis niet verkoopt.

Voordat zij een hypotheek verstrekken, letten banken en kleinere hypotheekschieters goed op de executiewaarde van een huis. Reden hiervoor is het feit dat veel hypotheeknemers de aflossingsvrije hypotheek benutten als levenslange hypotheek. Zo houdt de hypotheekbieder de zekerheid dat er altijd voldoende opgebracht zal worden in geval van (gedwongen) verkoop.

Maximaal fiscaal voordeel

De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar bij een aflossingsvrije hypotheek. Je komt in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek wanneer je de hypotheek gebruikt om een woning te onderhouden, te verbeteren of door de hypotheek te gebruiken voor de financiering van een woning. De hypotheekrenteaftrek heeft een nog positiever effect op de maandlasten van de hypotheek, omdat de netto maandlasten hierdoor flink kunnen dalen.

Sinds enkele jaren is de renteaftrek gebonden aan een maximaal aantal jaren. Momenteel mag er maximaal 30 jaar lang van de renteaftrek geprofiteerd worden. Na deze periode is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar van de belasting. Mocht je later een nieuwe hypotheek afsluiten, dan zal er rekening worden gehouden met de eerdere hypotheek of hypotheken.

Reageren is niet mogelijk.