Beleggingshypotheek

Beleggingshypotheek

Er zijn verschillende hypotheken waar de hypotheeknemer niet (direct) aflost op de hypotheeksom. De beleggingshypotheek is één van die hypotheken. In plaats van een maandelijks bedrag voor de aflossing van de hypotheekschuld te betalen, betaal je inleg voor beleggingsfondsen. De hypotheek wordt aan het einde van de hypotheeklooptijd afgelost met het opgebouwde tegoed uit de gedane beleggingen. Vergeet echter niet dat beleggingen niet altijd een gegarandeerd rendement behalen, er kan een restantschuld overblijven. Om dit deels te voorkomen kun je in ‘veilige’ obligaties beleggen.

De effectenhypotheek is een hypotheekvorm die veel in overeenkomst heeft met de beleggingshypotheek. Je vindt het verschil tussen deze twee hypotheekvormen in de manier waarop de beleggingen gedaan worden. Bij de beleggingslening is de verzekeraar degene die zich bezighoudt met het beleggen, terwijl je dit bij een effectenhypotheek zelf zou moeten doen.

Mogelijkheid tot zelf beleggen

Je mag meestal helemaal zelf bepalen waarin jouw geld van de hypotheek wordt belegt. Het is mogelijk interessant om bij een verwachte beursstijging te kiezen voor een beleggingshypotheek. Je mag opnieuw niet vergeten dat beleggen geen rendementsgaranties biedt. Je kunt, gedurende de looptijd van dit hypothecaire krediet, de verhouding tussen ‘veilige obligaties’ en aandelen aanpassen. Of hier kosten aan gebonden zijn, verschilt per hypotheekverstrekker.

Reageren is niet mogelijk.